Cursus HTML!
Origineel door Joe Barta (http://pagetutor.com)
Vertaald door Michael Doel (http://michael1.www.cistron.nl)
Bewerkt voor O.S.G. Huygenwaard door Sjeng Greefkens


INTRODUCTIE
Dit ben ikHallo. Ik ben Sjeng Greefkens en ik ga je in een paar lessen leren hoe je een eigen homepage moet maken. Om een homepage te kunnen maken heb je kennis nodig van HTML. Dit is de 'programmeertaal' voor internet-documenten. Eigenlijk is het woord programmeertaal niet juist, want HTML is een 'opmaaktaal'. Dat wil zeggen dat je met HTML (HyperText Mark-up Language) Internet-documenten kunt opmaken en vormgeven.
De lessen zijn verdeeld over een viertal cursussen die je onafhankelijk van elkaar kunt volgen.


cursus 1: HTML voor beginners

In deze beginnerscursus worden de basisfunkties van HTML toegelicht. Aan de hand van voorbeelden kun je meteen aan de slag. De basis is al na vijf minuten gelegd en als je de cursus doorlopen hebt ben je al een heel eind op weg om een goed uitziende homepage te maken.
Let wel, de cursus is bedoeld voor volslagen leken, dus als je al enige ervaring hebt in het maken van een homepage zul je deze cursus misschien een lachertje vinden.
Toch zal het als opfrissertje en als naslagwerk zijn nut wel kunnen bewijzen.

Je zult zien dat het allemaal heel simpel is. Een Internet-pagina is niets anders dan een bestand, een HTML-bestand om precies te zijn. Internet-documenten krijgen de extensie .html of .htm.


cursus 2: Het gebruik van frames

Als je de beginnerscursus gevolgd hebt en je denkt dat je nu voldoende kennis van HTML hebt kun je de cursus 'Het gebruik van frames' gaan volgen. Met frames kun je je homepage in verschillende delen splitsen die allemaal tegelijk op het scherm komen. In die cursus ga ik er vanuit dat je al een goede basiskennis van HTML hebt.
Je zult leren hoe je frames moet maken, hoe je er mee om moet gaan en vooral ook hoe je er niet mee om moet aan.


cursus 3: Toveren met tabellen

De 'finishing touch' op je pagina's kun je maken met tabellen. Bij tabellen moet je niet alleen denken aan een opsomming van gegevens met een kadertje eromheen. De funktie heeft veel meer mogelijkheden en in de loop van de cursus zul je zien dat het een uiterst nuttige funktie is.
Overal waar dingen naast elkaar staan, of het nu gaat om plaatjes, tekst, buttons of een combinatie daarvan, kun je de tabelfunktie gebruiken. Voor het werken met tabellen heb je een gedegen basiskennis van HTML nodig, dus zorg ervoor dat je eerst de basiscursus begrijpt.


cursus 4: Nog meer leuke tags

Tenslotte heb ik nog een overzichtje gemaakt van tags en opties die in geen van de cursussen besproken zijn. Je leert bijvoorbeeld hoe je geluiden op je homepage kunt zetten en hoe je een imagemap maakt. Verder staan er nog wat nuttige en ook een paar overbodige tekstopties in.


Genoeg gepraat nu, het wordt hoog tijd dat we eens wat nuttigs gaan doen.
Klik op één van de logo's op het plaatje hieronder om de cursus te selecteren die je wilt gaan volgen.
Imagemap


Als je het allemaal al denkt te weten, kun je direct naar de taglist gaan. Hier vind je een overzicht van alle tags die in de diverse cursussen besproken zijn. Als blijkt dat je het toch nog niet helemaal snapt, kun je vanuit de taglist naar de bijbehorende uitleg in de cursus gaan.